Archive for the ‘Το σχολείο ανοιχτό στη κοινωνία’ Category

PostHeaderIcon Διάκριση για το σχολείο!

2020-06-30_1702

PostHeaderIcon Ας «βάλουμε ένα χέρι» και ας σώσουμε τη Γη!

Ας «βάλουμε ένα χέρι» και ας σώσουμε τη Γη!

PostHeaderIcon Earth Day 2020 – Η ημέρα της γης στην εποχή του κορωνοϊού…

Στις 22 Απριλίου, ελάτε μαζί μας για 24 ώρες δράσης σε μια παγκόσμια ψηφιακή κινητοποίηση για τη σωτηρία της γης. Earth Day 2020

Μπορεί φέτος να «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» αλλά η ψηφιακή τεχνολογία μας δίνει τη δύναμη να ενώσουμε τις φωνές μας και να κάνουμε γνωστό σε όλους το μήνυμα για την προστασία του πλανήτη μας, με την ευκαιρία της 50ης επετείου της «Ημέρας της Γης».
Το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος καλεί όλους τους Έλληνες πολίτες να δημοσιεύσουν στα δικά τους κοινωνικά δίκτυα μια εικόνα ενός όμορφου ελληνικού τοπίου ή μιας παιδικής ζωγραφιάς της γης, στις 22 Απριλίου.
Οι φωτογραφίες θα αναδημοσιευτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Υπουργείου την ίδια ημέρα, έτσι ώστε να θυμόμαστε όλοι ότι, παρόλο που «μένουμε στο σπίτι» λόγω του Covid-19, εξακολουθούμε να θυμόμαστε και να προστατεύουμε το «κοινόχρηστο σπίτι» μας, τον πλανήτη ΓΗ. Οι πολίτες θα χρησιμοποιήσουν το #ypen και το # earthday2020 για να διασφαλίσουν ότι θα αναδημοσιευτούν οι φωτογραφίες τους από το Υπουργείο.

PostHeaderIcon Το βιβλίο των παιδιών του Ε2

Το βιβλίο αυτό φτιάχτηκε από τα παιδιά στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου. Τα παιδιά αποδεικνύουν ότι μπορούν ακόμα και μακριά από το σχολείο να μεγαλουργήσουν!!!!!!!!!!!!

Book titled 'Ο μύθος της Ατλαντίδας'

PostHeaderIcon Το καλάθι του πικ-νικ της WWF

«Το καλάθι του πικ-νικ» μια περιβαλλοντική προσέγγιση από την WWF Ελλάς για τη βιώσιμη διατροφή ηρθε και στο σχολείο μας. Στα παιδιά άρεσε πολύ και κάναμε αρκετές από τις δραστηριότητες που είχε! Μάθαμε να τρώμε υγιεινά και να πρεσάρουμε το περιβάλλον!!

Το καλάθι του πικνίκ είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του WWF Ελλάς, σε συνεργασία με το WWF Ρουμανίας και Τουρκίας. Στοχεύει στην υιοθέτηση μιας υγιεινής και περιβαλλοντικά βιώσιμης διατροφής εκ μέρους των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους. Ξεκινάμε από το φαγητό που τρώνε τα παιδιά στο σχολείο, το δεκατιανό κυρίως. Το καλάθι του πικνίκ έχει φυσική υπόσταση. Είναι ένα πραγματικό καλάθι που το δανείζεται το σχολείο και είναι γεμάτο εκπλήξεις. Τα παιχνίδια που περιέχει εισάγουν τα παιδιά στην έννοια της βιώσιμης και υγιεινής διατροφής. Με έναν έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο, όμως, κάνουμε ένα βήμα παραπέρα. Από το παιχνίδι και τη γνώση, μεταβαίνουμε στην υιοθέτηση απλών καθημερινών συνηθειών ξεκινώντας από το δεκατιανό μας. Δημιουργούμε ενθουσιασμό, μεταφέρουμε το μήνυμα στο σπίτι, επικοινωνούμε, διασκεδάζουμε και? τρώγοντας προστατεύουμε τον πλανήτη.Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα κάθονται, παιδί και εσωτερικός χώροςΗ εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και άτομα κάθονταιΗ εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα τρώνε και άτομα κάθονται

PostHeaderIcon Κλιματική Αλλαγή και Περιβαλλοντικές Προκλήσεις

Το σχολείο μας συμμετεχει στην Εαρινή Εκστρατεία 2020!

Στη διάρκεια της εκστρατείας, οι eTwinners ενθαρρύνονται να αντλήσουν έμπνευση από το θέμα του έτους και να δημιουργήσουν επιτόπιες εκδηλώσεις στα σχολεία και στις τάξεις τους!

Η Εαρινή Εκστρατεία 2020 τιμάει το eTwinning και τους eTwinners σε τοπικό επίπεδο, αφυπνίζοντας ταυτόχρονα σχετικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Δεν υπάρχει λοιπόν καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό από το να κοινοποιήσουμε τις εκδηλώσεις μας στους υπόλοιπους σημειώνοντάς τις σε έναν χάρτη! Μπορείτε να τoν βρείτε από την καρτέλα Χάρτης.

.campaign picture

Το θεμα που επιλεξαμε: Υγεια -Βιώσιμη διατροφή και τρόφιμα

PostHeaderIcon Πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» με τίτλο: «Βουτιά στον Ωκεανό»

Το σχολειό μας και συγκεκριμένα η Δ τάξη συμμετέχει στο Πρόγραμμα της HELMEPA με τίτλο «Βουτιά στον Ωκεανό». Στόχος να πραγματοποιήσουν μια «βουτιά» στον απέραντο ωκεανό για να γνωρίσουν καλύτερα αυτόν και τα πλάσματα του, να συνειδητοποιήσουν το σημαντικό ρόλο τους στη διατήρηση της ζωής και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από την ανθρώπινη αμέλεια και αδιαφορία. Σκοπός του Προγράμματος είναι να συμβάλλει, μέσω της ενημέρωσης και της δραστηριοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας στην προστασία του θαλάσσιου κόσμου που αποτελεί το βασικό θέμα του «Στόχου 14: Ζωή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας», των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Οι μαθητές παρέλαβαν το υλικό του προγράμματος ,την εφημερίδα της HELMEPA .Ασχολήθηκαν με το φετινό θεμα και δημιούργησαν ζωγραφιές και κατασκευές.
Helmera 2019-20collageιιι

 

smart

smart

smart

PostHeaderIcon Θεατρική παράσταση

Εκδρομή στην Πάτρα -θεατρική παράσταση

Μια υπέροχη θεατρική παράσταση παρακολουθήσαμε και φέτος στο θέατρο Απόλλων Πάτρας βασισμένη στο βιβλίο του Μ.Λουντέμη  «Ένα παιδί μετράει τ΄άστρα
Αποτέλεσμα εικόνας για παιδικο θεατρο στην πάτρα ενα παιδι μετραει τα αστρα                                                                                                                         Η ιστορία:
Ένα ορφανό, χαρισματικό αγόρι, ο Μέλιος, διψάει για μόρφωση. Η λαχτάρα του για μάθηση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει,  του δίνει ώθηση και φτερά. Φως, στήριγμα και οδηγός του σε αυτή την διαδρομή είναι ο δάσκαλός του, ο οποίος τον βοηθάει να φύγει απ? το χωριό και να συνεχίσει τις σπουδές του στην πόλη.
Αγωνίζεται να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, ζει μια μεγάλη περιπέτεια και παίρνει δύναμη από τα γράμματα, τη γνώση και τα βιβλία .
Στο έργο του Μενέλαου Λουντέμη, ο μικρός ήρωας του μυθιστορήματος «Συννεφιάζει», το ορφανό αγόρι, στο «Ένα παιδί μετράει τ? άστρα» αποκτάει όνομα, γίνεται ο Μέλιος, που «πιάνει φιλία» με τα βιβλία για να μάθει όσα του κρύβουν οι μεγάλοι. Με πείσμα, με πάθος και με ελπίδα τραβάει ολομόναχος για τη μεγάλη πολιτεία, το μεγάλο σχολείο.
Στα δύσκολα βήματα του, συναντά καλούς φίλους, αλλά και σκληρούς ανθρώπους. Και παλεύει να φτάσει ψηλά στ? άστρα. Γνωρίζει την προδοσία και τη φιλία, το μίσος και την τρυφερότητα, δοκιμάζεται και αδικείται, αγαπά και αγαπιέται, υποστηρίζει με πάθος την ειλικρίνεια και την αλήθεια, παλεύει με θάρρος ενάντια στην αδικία. Το ταξίδι του αυτό προς την ενηλικίωση, που κυλά όπως το μεγάλο ποτάμι της πολιτείας του, άλλοτε με ορμή και άλλοτε γαλήνια, άλλοτε με πικρές και άλλοτε με χαρές, θα τον σημαδέψει για πάντα. Και σημαδεύει μαζί και εμάς, γιατί ο κόσμος του Μελιού που φαντάζει μακρινός, δε διαφέρει πολύ από τον δικό μας κόσμο.
Σκηνοθεσία: Μαίρη Ανδρέου
Θεατρική Διασκευή: Γιάννης Ρήγας
Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ
Πρωτότυπη μουσική: Κλέων Αντωνίου
Κίνηση: Κωνσταντίνα Λάλλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Μάγια Ανδριανού
Φωτισμοί: Richard Antony Λούκας.
Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Βάσω Ασίκογλου, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Ευαγγελίνα Καριοφύλλη, Σοφία Μπλέτσου, Μιχάλης Παπαδημητρίου, Χρήστος Τσιώτας.

Να προσθέσουμε πως το «Ένα παιδί μετράει τ? άστρα» είναι ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά έργα του συγγραφέα και μαζί με τα μυθιστορήματα «Συννεφιάζει» «Αγέλαστη Άνοιξη» και «Κάτω απ? τα κάστρα της Ελπίδας» αποτελούν μια τετραλογία που μιλάει για την ζωή και τις αντίξοες συνθήκες ενός προσφυγόπουλου από την Κωνσταντινούπολη του Μελιού Καδρα.
Αποτέλεσμα εικόνας για παιδικο θεατρο στην πάτρα ενα παιδι μετραει τα αστρα
Είναι ένα έργο – ύμνος για το βιβλίο, το σχολείο και τον δάσκαλο. Ένα αριστουργηματικό κείμενο που σημαδεύει όποιον το διαβάζει. Ο Μέλιος προσφέρει στον Λουντέμη την ευκαιρία να αναπλάσει ένα κοινωνικό μωσαϊκό με το οποίο έχει εξοικειωθεί από καιρό: τους αστούς και τους μεροκαματιάρηδες της επαρχίας, τα βλάχικα κονάκια, τους αλήτες του σχολείου και τους γύφτους. Το παιδί που μετράει τ? άστρα κάνει παρέα με όλους. Εντυπωσιάζει τους ευυπόληπτους πολίτες και τους δασκάλους του, μαθαίνει γράμματα στους αγράμματους, ανακηρύσσεται σε αρχηγό της σχολικής «συμμορίας» διαποτίζοντας με το ευεργετικό του πνεύμα τα μέλη της.

PostHeaderIcon Επίσκεψη της συγγραφέας Αγγελικής Δαρλάση στο 3ο Δημ. Σχολείο Πύργου

Επίσκεψη της συγγραφέας Αγγελικής Δαρλάση στο 3ο Δημ. Σχολείο Πύργου

Η μάθηση δεν είναι μονόπλευρη και προσφέρεται στα παιδιά μέσα από διάφορους τρόπους . Η επίσκεψη μιας συγγραφέα στο σχολείο μας αποτέλεσα αφετηρία για ξεφύλλισμα βιβλίων ,εικονογράφηση, συζήτηση και τελικά επαφή με μια αυθεντική γυναίκα που ήξερε να χειρίζεται το λόγο και να κερδίζει τα παιδιά μέσα από τα βιβλία της. » Το Παλιόπαιδο» ήταν η ευκαιρία για να την γνωρίσουμε και να εκφράσουν τα παιδιά τις απορίες και τις ανησυχίες τους.

Ας δούμε όμως λίγα λόγια για την πορεία της όπως παρουσιάζονται μέσα από http://www.biblionet.gr/author/50912/%CE%91%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%94%CE%B1%CF%81%CE%BB%CE%AC%CF%83%CE%B7
Γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει με τον άντρα και τους δυο γιους τους. Σπούδασε Θεατρολογία (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Παραστατικές Τέχνες (Μ.Α. στο The Royal Central School of Speech and Drama) και δημιουργική γραφή (σε Αθήνα και Λονδίνο) σκηνοθέτησε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, performances, devised και promenade παραστάσεις. Δούλεψε επίσης σε κινηματογράφο και τηλεόραση. Ως συγγραφέας εμφανίστηκε το 2000, με θεατρικά έργα αποσπώντας βραβεύσεις και διακρίσεις σε θεατρικούς διαγωνισμούς συγγραφής θεατρικών έργων. Λίγα χρόνια αργότερα (2004) ήρθε και το πρώτο της μυθιστόρημα για παιδιά και νέους «Ονειροφύλακες» που τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο. Ακολούθησαν κι άλλα βιβλία κι άλλα θεατρικά έργα που έφεραν μαζί τους διακρίσεις, βραβεύσεις και πολλή αγάπη από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες (και θεατές). Καλεσμένη του «The Greek play project» συμμετέχει, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στο «Τhink Τank» θεατρικών συγγραφέων σε διεθνές πρόγραμμα της Ένωσης Ευρωπαϊκών Θεάτρων. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας θεάματος «Η Άλλη Πλευρά» και της δισκογραφικής εταιρείας «Puzzlemusik». Διδάσκει θέατρο και δημιουργική γραφή (σε μικρούς και μεγάλους) και φυσικά… γράφει.

Βραβεία/Διακρίσεις:
Αναγραφή στο Διεθνή Τιμητικό Πίνακα της ΙΒΒΥ για τη συγγραφή (2015), Βραβείο εικονογραφημένου βιβλίου από το Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ- Κύκλος Ελληνικού παιδικού βιβλίου (2015), Βραβείο καλύτερου Εφηβικού – Νεανικού βιβλίου από το Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ- Κύκλος Ελληνικού παιδικού βιβλίου (2017), Βραβείο καλύτερου βιβλίου για μεγάλα παιδιά από το Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ- Κύκλος Ελληνικού παιδικού βιβλίου (2010), White Raven της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου 2010), Κρατικό Βραβείο Παιδικού θεατρικού έργου (2010), Βραβείο Καλύτερου Νέου Θεατρικού Συγγραφέα από το Θέατρο του Νότου-Γ.Γ.Ν.Γ. (2001), Έπαινος Κ.Θ.Β.Ε. στον Πανελλήνιο Θεατρικό Διαγωνισμό (2005), Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (2004).

 Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την παρουσία της  και δώσαμε την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε στο μέλλον.
Μια έκπληξη μας περίμενε λίγες μέρες αργότερα όταν ένα δέμα με βιβλία έφτασαν στο σχολείο μας με αφιέρωση για την βιβλιοθήκη μας και για κάποιους πιστούς φίλους της παλιούς και νέους!!! Ευχαριστούμε για την παρουσίαση και περιμένουμε την επόμενη επίσκεψη με ανυπομονησία!!! Τα νέα μας θα τα μαθαίνετε και εμείς περιμένουμε το επόμενο ταξίδι μέσα από τις σελίδες ενός νέου βιβλίου!!!