Archive for the ‘17 παγκόσμιοι στόχοι’ Category

PostHeaderIcon Διάκριση για το σχολείο!

2020-06-30_1702

PostHeaderIcon Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος σήμερα με την ματιά των μαθητών του σχολείου μας..

μαθητών του σχολείου μας..

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Η εικόνα ίσως περιέχει: σχέδιοΔεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
+5

PostHeaderIcon «Εκπαιδευτικά παιχνίδια για την κλιματική αλλαγή» από το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου προσφέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο μια συλλογή εκπαιδευτικών παιχνιδιών (serious games) για την κλιματική αλλαγή, που συνδιαμορφώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ και τέσσερις φοιτήτριες/τές του Worcester Polytechnic Institute (WPI) στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης στο ΚΠΕ. Τα παιχνίδια δοκιμάστηκαν με πλήθος μαθητών, κυρίως γυμνασίου, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του ΚΠΕ για την κλιματική αλλαγή με τίτλο «Το κλίμα αλλάζει! Εμείς;» και η εφαρμογή τους ανέδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποτελεσματικότητα της βιωματικής μάθησης και ιδιαίτερα του εκπαιδευτικού παιχνιδιού.

PostHeaderIcon «Εβδομάδα βιοποικιλότητας»

 

 

Η βιοποικιλότητα ? η ποικιλία της ζωής στη Γη ? καθιστά τον πλανήτη μας κατοικήσιμο και όμορφο. Πολλοί από εμάς απευθύνονται στο φυσικό περιβάλλον για απόλαυση, έμπνευση ή αναψυχή. Εξαρτόμαστε επίσης από τον πλανήτη για τρόφιμα, ενέργεια, πρώτες ύλες, νερό και αέρα ? τα στοιχεία που καθιστούν δυνατή τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε και αποτελούν την κινητήρια δύναμη των οικονομιών μας. Ωστόσο, παρά τη μοναδική αξία της φύσης, πολύ συχνά τη θεωρούμε δεδομένη. Οι πιέσεις σε πολλά φυσικά συστήματα αυξάνονται οδηγώντας τα σε λιγότερο αποτελεσματική λειτουργία τους ή ακόμη και στο χείλος της κατάρρευσης. Η απώλεια βιοποικιλότητας, όπως την αποκαλούμε, αποτελεί κοινό συμβάν πια. Για αυτό το λόγο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας. Κατά τα τελευταία 25 χρόνια, η ΕΕ έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο από 26.000 προστατευόμενες περιοχές εντός των συνόρων της που καλύπτουν περισσότερα από 850.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Γνωστό ως Natura 2000, είναι το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο και αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη της σημασίας που δίνουμε στη βιοποικιλότητα. Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε αυτό το πρόγραμμα ορόσημο με επιπλέον μακροπρόθεσμα μέτρα. Και όλοι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε. Έχουμε τη δύναμη να βοηθήσουμε στην προστασία της βιοποικιλότητας και θα πρέπει να συμμετάσχουν όλοι σε αυτή την κατεύθυνση. Όλοι μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλαγές στη ζωή μας χωρίς να επηρεάσουμε δραματικά τον τρόπο ζωής μας. Αυτές οι μικρές αλλαγές προστίθενται και μπορούν να βοηθήσουν. Ευελπιστούμε ότι οι συμβουλές που περιλαμβάνονται στον παρόντα οδηγό θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη διαφορά. Καταναλώνοντας τοπικά τρόφιμα στην εποχή τους, μειώνοντας τη σπατάλη νερού, κομποστοποιώντας τα υπολείμματα τροφίμων ή μαθαίνοντας περισσότερα για τα είδη φυτών και ζώων που ζουν στις περιοχές σας?εάν ακολουθήσουμε όλοι ορισμένα από αυτά τα απλά βήματα θα βοηθήσουμε σημαντικά στη διατήρηση των φυσικών πόρων για τις μελλοντικές γενιές.
Janez Poto?nik Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος

PostHeaderIcon eTwinning project «we have a dream, a big dream»

Μικρός Πρίγκιπας «η επιστροφή»

23 εκπαιδευτικοί
από 19 σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου
«εκμεταλλεύτηκαν» την αγάπη 150+ μαθητών και μαθητριών
για τον Μικρό Πρίγκιπα
και τους έδωσαν την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά
γράφοντας τη δική τους εκδοχή για «την επιστροφή του»
με σκοπό την προώθηση των 17 στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης
για έναν καλύτερο και δικαιότερο πλανήτη.

PostHeaderIcon Earth Day 2020 – Η ημέρα της γης στην εποχή του κορωνοϊού…

Στις 22 Απριλίου, ελάτε μαζί μας για 24 ώρες δράσης σε μια παγκόσμια ψηφιακή κινητοποίηση για τη σωτηρία της γης. Earth Day 2020

Μπορεί φέτος να «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» αλλά η ψηφιακή τεχνολογία μας δίνει τη δύναμη να ενώσουμε τις φωνές μας και να κάνουμε γνωστό σε όλους το μήνυμα για την προστασία του πλανήτη μας, με την ευκαιρία της 50ης επετείου της «Ημέρας της Γης».
Το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος καλεί όλους τους Έλληνες πολίτες να δημοσιεύσουν στα δικά τους κοινωνικά δίκτυα μια εικόνα ενός όμορφου ελληνικού τοπίου ή μιας παιδικής ζωγραφιάς της γης, στις 22 Απριλίου.
Οι φωτογραφίες θα αναδημοσιευτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Υπουργείου την ίδια ημέρα, έτσι ώστε να θυμόμαστε όλοι ότι, παρόλο που «μένουμε στο σπίτι» λόγω του Covid-19, εξακολουθούμε να θυμόμαστε και να προστατεύουμε το «κοινόχρηστο σπίτι» μας, τον πλανήτη ΓΗ. Οι πολίτες θα χρησιμοποιήσουν το #ypen και το # earthday2020 για να διασφαλίσουν ότι θα αναδημοσιευτούν οι φωτογραφίες τους από το Υπουργείο.

PostHeaderIcon 17 παγκόσμιοι στόχοι: «Ο μικρός πρίγκιπας» – η συνέχεια της ιστορίας

«Ο μικρός πρίγκιπας» – η συνέχεια της ιστορίας
Διαβάστε τις ιστορίες που ετοίμασαν τα σχολεία/συνεργάτες μας και προσπαθήστε να γράψετε κι εσείς για το ταξίδι του μικρού Πρίγκιπα σ’ έναν φανταστικό πλανήτη και ετοιμάστε και μια ωραία ζωγραφιά. Στείλτε το κείμενό σας με email στο mitsiko@sch.gr (για να φτιάξουμε και το δικό μας βιβλίο με τις ιστορίες του μικρού Πρίγκιπα.

 

PostHeaderIcon Κλιματική Αλλαγή και Περιβαλλοντικές Προκλήσεις – Εαρινή εκστρατεία από το eTwinning

Η Εαρινή Εκστρατεία 2020 εστιάζει στο ετήσιο θέμα της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Οι eTwinners μπορούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με το θέμα και να προσθέσουν σε έναν χάρτη τις δικές τους εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε φυσικό χώρο.
Η εκστρατεία θα λάβει χώρα από τις 2 ως τις 31 Μαρτίου.

 

 

Καλώς ήρθατε στην Εαρινή Εκστρατεία 2020!
Στη διάρκεια της εκστρατείας, οι eTwinners ενθαρρύνονται να αντλήσουν έμπνευση από το θέμα του έτους και να δημιουργήσουν επιτόπιες εκδηλώσεις στα σχολεία και στις τάξεις τους!
Η Εαρινή Εκστρατεία 2020 τιμάει το eTwinning και τους eTwinners σε τοπικό επίπεδο, αφυπνίζοντας ταυτόχρονα σχετικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Δεν υπάρχει λοιπόν καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό από το να κοινοποιήσουμε τις εκδηλώσεις μας στους υπόλοιπους σημειώνοντάς τις σε έναν χάρτη! Μπορείτε να τoν βρείτε από την καρτέλα Χάρτης.

PostHeaderIcon Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2020

A4_Poster

PostHeaderIcon Το καλάθι του πικ-νικ της WWF

«Το καλάθι του πικ-νικ» μια περιβαλλοντική προσέγγιση από την WWF Ελλάς για τη βιώσιμη διατροφή ηρθε και στο σχολείο μας. Στα παιδιά άρεσε πολύ και κάναμε αρκετές από τις δραστηριότητες που είχε! Μάθαμε να τρώμε υγιεινά και να πρεσάρουμε το περιβάλλον!!

Το καλάθι του πικνίκ είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του WWF Ελλάς, σε συνεργασία με το WWF Ρουμανίας και Τουρκίας. Στοχεύει στην υιοθέτηση μιας υγιεινής και περιβαλλοντικά βιώσιμης διατροφής εκ μέρους των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους. Ξεκινάμε από το φαγητό που τρώνε τα παιδιά στο σχολείο, το δεκατιανό κυρίως. Το καλάθι του πικνίκ έχει φυσική υπόσταση. Είναι ένα πραγματικό καλάθι που το δανείζεται το σχολείο και είναι γεμάτο εκπλήξεις. Τα παιχνίδια που περιέχει εισάγουν τα παιδιά στην έννοια της βιώσιμης και υγιεινής διατροφής. Με έναν έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο, όμως, κάνουμε ένα βήμα παραπέρα. Από το παιχνίδι και τη γνώση, μεταβαίνουμε στην υιοθέτηση απλών καθημερινών συνηθειών ξεκινώντας από το δεκατιανό μας. Δημιουργούμε ενθουσιασμό, μεταφέρουμε το μήνυμα στο σπίτι, επικοινωνούμε, διασκεδάζουμε και? τρώγοντας προστατεύουμε τον πλανήτη.Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα κάθονται, παιδί και εσωτερικός χώροςΗ εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και άτομα κάθονταιΗ εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα τρώνε και άτομα κάθονται